ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

6 tips για έξυπνο φωτισμό σε παιδικά δωμάτια

η διαρρύθμιση του χώρου και οι ιδιαιτερότητες του. Η μορφή και οι διαστάσεις ενός χώρου θα καθορίσουν τον αριθμό των πηγών αλλά και τα σημεία που θα τοποθετηθούν. Δοκάρια στη μέση της οροφής, κολόνες στη μέση του χώρου κ.ο.κ., χωρίς την βοήθεια των ειδικών, θα σας δυσκολέψουν αρκετά για να έχετε κατάλληλη ολοκληρωμένη πρόταση

  1. η λειτουργιές του χώρου, δηλαδή τι δραστηριότητες υπάρχουν σε αυτό τον χώρο, είναι μόνο χώρος ύπνου ή και μελέτης και παιχνιδιού. Στη διαμόρφωση του τελικού φωτιστικού σχήματος έχει μεγάλη σημασία να συμπεριλάβουμε όλες τις κινήσεις και τις δραστηριότητες τους, έτσι ώστε να αποφύγουμε μελλοντικούς ‘ανεξήγητους’ πονοκέφαλους ή ημικρανίες από κακό φωτισμό.
  2. τα υλικά του χώρου, το πώς και πόσο επηρεάζουν τα υλικά το φως ενός χώρου είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Μην ξεγελαστείτε από γυαλιστερά υλικά που δημιουργούν αντανακλάσεις, δυσκολεύουν τα μάτια, ειδικά στα παιδικά και εφηβικά δωμάτια που πάντα υπάρχει ένας χώρος μελέτης. Προτιμήστε ματ υλικά και ουδέτερα χρώματα που παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στο φως.
  3. το στυλ φροντίστε να τονίστε με το κατάλληλο φως γωνίες με τα αγαπημένα παιδικά αντικείμενα τους ή παιδικούς πίνακες ζωγραφικής κ.α. Υπολογίστε τη θέση των επίπλων και προβλέψτε τις κατευθύνσεις του φωτός, ώστε να μην εμποδίζεται και χάνεται άσκοπα.
  4. το φυσικό φως, ο τεχνητόςφωτισμός δεν χρησιμοποιείται μόνο την νύχτα, πόσες φορές οι καιρικές συνθήκες μειώνουν το φως της ημέρας και πρέπει να ενισχυθεί με τεχνητό φωτισμό. Η συνύπαρξη του τεχνητού με το φυσικό φως απαιτεί ευελιξία Θα πρέπει να λάβετε       υπόψη και τον αριθμό των κουφωμάτων αλλά και τον προσανατολισμό τους, που επιτρέπουν στο φως να εισχωρεί στο χώρο, ώστε να μην γίνεται άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
  5. η ασφάλεια, όπου ζουν μικρά παιδιά καλό είναι να προβλέπουμε τις ανάγκες τους και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εύκολη και ασφαλή χρήση του χώρου. Πολύπλοκα συστήματα ελεγχου ή εκτεθειμένα φωτιστικά δημιουργούν δυσκολίες που μπορούν να σταθούν αιτία ατυχήματος. Αντίθετα οι αυτοματοποιημένες λειτουργιές, όπως το άναμμα ενός λαμπτήρα με φωτοκύτταρο, είναι έξυπνες επεμβάσεις που διευκολύνουν τη ζωή μας στο σπίτι.

 

Πηγή φωτογραφίων: www.inhabitots.com, www.burnhomesandbeyond.com, www.projectnursery.com, www.kidsbabydesign.com