Αναφέρουμε , στη συνέχεια έναν κατάλογο από 10 προϊόντα που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι εγγυημένα «πράσινα». Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
- Ωστενικός χάλυβας: Ο κανονικός δομικός χάλυβας προκαλεί μια μεταβολή του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί μετακινώντας μια μαγνητική πυξίδα κατά μήκος μιας ράβδου του σιδηροπλισμού. Χωρίς να υπερβάλουμε τονίζοντας τις πιθανές επιδράσεις αυτής της μεταβολής στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμηθεί, παραμένει γεγονός ότι πολλές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα γέρνουν πρόωρα λόγω της διαδικασίας της ενανθράκωσης και της επακόλουθης οξείδωσης των εκτεθειμένων ράβδων του σιδηροπλισμού. Ο ωστενικός χάλυβας, λόγω της χαρακτηριστικής του σύνθεσης, είναι μη μαγνητικός και ανοξείδωτος. Μοναδικό μειονέκτημά του, το υψηλό του κόστος.
- Ωμη Άργιλος: Η ωμή άργιλος, κατάλληλα σχηματισμένη με τη μορφή ωμόπλινθων ή χυτή σε καλούπια που μοιάζουν με αυτά του σκυροδέματος, αποκαλύπτεται ότι είναι ένα άριστο δομικό υλικό όσον αφορά στη μηχανική ανοχή, στη θερμική μόνωση και στη δυνατότητα «αναπνοής» των εξωτερικών τοίχων. Εξάλλου, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου υπάρχει μακρά παράδοση στη χρήση αυτού του υλικού.
- Ασβέστης: Είναι ένα προϊόν που προτείνεται από τους υποστηρικτές της βιοοικοδομικής για κάθε τύπο επιφανειακών τελειωμάτων των τοίχων, επειδή «αναπνέει», επιτρέποντας έτσι μια σταθερή ανταλλαγή αέρα μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ εξάλλου, είναι εύκολη η συντήρηση και η ανακατασκευή του στις ζώνες που υφίσταται φθορές με τον χρόνο.
- Κόλλα από καουτσούκ: Οι κόλλες από συνθετικές ρητίνες μπορούν να γίνουν πηγές επιβλαβών αναθυμιάσεων για τον άνθρωπο. Αντίθετα, η κόλλα από καουτσούκ είναι φυσικό προϊόν, ατοξικό, αρκετά σταθερή, που διατηρεί τις συγκολλητικές της ιδιότητες στον χρόνο.
- Κετσές από καρύδα: Συνιστάται από το εξειδικευμένο Ινστιτούτο Οικοδομικής Βιολογίας (Institut fur Baubiologie) του Ρόχενχαϊμ (Γερμανία), ως ένα από τα “πράσινα” υλικά. Ο κετσές από καρύδα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν ηχομονωτικό υλικό σε επενδύσεις οροφών, όπου συμβάλλει σημαντικά στην απόσβεση των ταλαντώσεων και στην εξασθένιση της μετάδοσης των θορύβων.
- Ξύλο: Το ξύλο είναι ένα από τα κύρια υλικά της βιοοικοδομικής. Εκτός από αυτό, και παρά την αντίθεη διάδοση, το ξύλο αντέχει από τη φύση του στη φωτιά, όταν έχει το κατάλληλο πάχος. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του με επεξεργασίες και προϊόντα χημικής προέλευσης (εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, και ούτω καθεξής) που μπορούν να αποτελούν πηγή βλαβερών αναθυμιάσεων, αλλά να χρησιμοποιούνται και για αυτούς τους σκοπούς φυσικά προϊόντα.
- Ξύλο εμποτισμένο με μαγνήσιο: Εκτιμάται ιδιαίτερα στη βιοοικοδομική, ιδιαίτερα από τον καθηγητή και μεγάλο γκουρού της βιοοικονομικής Άντον Σνάιντερ (Anton Schneider) του Ινστιτούτου Βιολογίας της κατασκευής του Ρόζενχαϊμ, ήδη από το 1979.Μερικά από τα κυριότερα πλεονεκτήματά του, είναι η καλή θερμική και ακουστική του μόνωση, η ικανότητα αναπνοής, η μικρή υγροσκοπικότητα, το γεγονός ότι είναι ηλεκτρικά ουδέτερο και μη ραδιενεργό.
- Κερί από μέλισσες: Βαθμολογημένο με το 3 (το μεγαλύτερο βαθμό που μπορεί να δώσει το Ινστιτούτο του Ρόζενχαϊμ), το κερί των μελισσών είναι το καλύτερο μέσο για το φινίρισμα και την προστασία των ξύλινων δαπέδων και άλλων ξυλοκατασκευών.
- Πλέγμα γιούτας: Σην κατασκευή εσωτερικών μονωτικών επιχρισμάτων με βάση φόδρα από πλέγμα γιούτας, απορροφώνται οι τάσεις, λόγω της συστολής που προκαλεί η εξάτμιση του νερού του κονιάματος, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μικρών ρηγματώσεων, και στην περίπτωση αυτή επίσης, πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στην οικοδομική.
- Φελλός: Είναι ένα άριστο μονωτικό και ηχοαπορροφητικό υλικό. Ο φελλός συμπιεσμένος σε φύλλα χωρίς κόλλα ή τριμμένος σε κόκκους, είναι ένα καλό παράδειγμα ενός φυσικού υλικού ανανεώσιμου και απόλυτα ατοξικού.
Πηγη: Τσιπηρας Θεμις