Η οικολογική συνείδηση στις μέρες μας πρέπει να αποτελεί στόχο για όλους. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτό; Αν αναλογιστούμε ότι το παιχνίδι είναι ο πρώτος δρόμος της διαπαιδαγώγησης στις μικρές ηλικίες τότε η προσεκτική επιλογή των παιχνιδιών πρόκειται να συμβάλλει όχι μόνο στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στην επίτευξη οικολογικής συνείδησης. Με βάση ποια κριτήρια πρόκειται οι γονείς να επιλέξουν οικολογικά παιχνίδια και σε ποια σημεία μπορούν να τα αναζητήσουν;
Επιλέγοντας οικολογικά παιχνίδια
- Μπορούμε να επιλέξουμε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και προς το παιδί. Προτιμάμε παιχνίδια που περιέχουν κόλλα χωρίς φορμαλδεΰδη και παιχνίδια που είναι βαμμένα με οργανικά χρώματα ή με χρώματα με βάση το νερό. Επίσης, επιλέγουμε παιχνίδια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί ή από ξύλο πιστοποιημένο στην κατηγορία της FSC (Forrest Stewardship Council – Συμβούλιο Επιστασίας των Δασών).
- Μπορούμε να αγοράσουμε παιχνίδια όπου κάποια χρήματα από την αγορά τους διατίθενται σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
- Επιλέγουμε παιχνίδια για την κατασκευή των οποίων δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
…και χώροι αναζήτησής τους
Τα οικολογικά παιχνίδια είναι εύκολο να τα βρούμε σε καταστήματα παιχνιδιών αλλά και σε ιστοσελίδες σε όλη την Ελλάδα.
Στα καταστήματα αυτά θα βρείτε παιχνίδια για όλες τις ηλικίες. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών όπως λούτρινα ζωάκια, παιχνίδια κατασκευών, παζλ, τουβλάκια, αλογάκια, κουκλόσπιτα κ.ά. Το πιο συνηθισμένο υλικό τους είναι το ξύλο και η τιμή τους είναι μικρότερη από 10 ευρώ.
Επίσης, υπάρχει και η ακόλουθη ιστοσελίδα στην οποία μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει για το περιβάλλον διαλέγοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν περιβαλλοντικά προβλήματα της καθημερινότητας και έπειτα, παρακολουθεί τις επιπτώσεις των επιλογών του http://honoloko.eea.europa.eu/Honoloko.html
Ακόμη, μπορούμε να παίξουμε με τα παιδιά μας στη φύση, να μαγειρέψουμε μαζί τους ή να κατασκευάσουμε μαζί τους παιχνίδια από υλικά που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Πηγη:www.Flowmagazine.gr