Οι χωροι για παιδια στο αυτιστικο φασμα είναι καλυτεροι χωροι για ολους
Λιγα λογια για τη χρησιμοτητα της σχεδιαστικης παιδοκεντρικης προσεγγισης μέσω ενός αυτιστικού φακού
Ονομάζεται διαταραχή φάσματος λόγω του εύρους των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας μεταξύ των παιδιων. Ορισμένα παιδια στο φάσμα του αυτισμού δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να ενσωματώσουν αισθητηριακές πληροφορίες και ως εκ τούτου μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά από το αναμενόμενο στις πληροφορίες από το περιβάλλον.
Ίσως αναρωτιέστε πώς ο αυτισμός θα μπορούσε να βελτιωσει ολους τους χωρους που ζουνε παιδια, αλλα και πως θα μπορουσε να μας δώσει σύγχρονη αρχιτεκτονική και η απάντηση έγκειται στη χρήση της παρακολούθησης των ματιών. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη στο Common Edge , διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αυτισμό ανταποκρίνονται σε οπτικά ερεθίσματα εντελώς διαφορετικά από τα τυπικά άτομα. Ένα τυπικό άτομο εστιάζει στα μάτια, το στόμα και τη μύτη ενός προσώπου, ενω αντιθετα τα ατομα με αυτισμο, αγνοούν το κεντρικό πρόσωπο και αντίθετα επικεντρώνονται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά. Επειδή ένα άτομο με αυτισμό έχει εγκεφαλικές συνδέσεις σε υπερβολική κίνηση (υπερπλαστικότητα), αποφεύγει λεπτομέρειες.
Γι ‘αυτό οι αρχιτέκτονες που έχουν αυτισμό, όπως ο Le Corbusier , ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1930, προσελκύθηκαν από την απλότητα. Επομένως, ορισμένοι πιστώνουν τον Le Corbusier και κατά συνέπεια τον αυτισμό για το απλοϊκό κίνημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Εάν προσεγγίσουμε το σχεδιασμό μέσω ενός αυτιστικού φακού, δεν τονιζουμε την τυποποίηση των συγκεκριμενων χωρων, κατι που είναι πολύ γενικευμενο αρα και σχεδον αχρηστο σαν προσεγγιση στο αυτιστικο φασμα αλλα μπορουμε να δημιουργήσουν διαχρονικούς, ευχάριστους και λειτουργικούς χώρους για όλους. Ο σχεδιασμός για παιδια στο αυτιστικο φασμα, δεν ωφελεί μόνο εκείνους που έχουν αυτισμό. Οι απλοι λειτουργικοι χωροι με ευελιξια, η σωστη ακουστική, ο καταλληλος φωτισμός, η ξεκαθαρη χωρική διαμόρφωση των δραστηριοτητων, τα καταλληλα υλικά, οι σωστοι χρωματικοι συνδυασμοι, η συνδεση με την φυση κ.α., είναι απαραίτητα στον ποιοτικό σχεδιασμό, στον παιδοκεντρικο σχεδιασμο. Κατανοώντας όλη την ανθρώπινη εμπειρία μέσω της έρευνας, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους και να εξυπηρετήσουμε όλους όσους κατοικούν σε αυτους.
Σε επομενο αρθρο θα μιλησουμε για τις βασικες αρχες παιδοκενρικου σχεδιασμου για παδια στο αυτιστικο φασμα.
Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτεκτων Μηχ/κος Α.Π.Θ., με εξειδικευση στην Παιδοψυχολογια Ε.Κ.Π.Α./www.babyecodesign.gr
photo credit: Medical University of South Carolina (MUSC), Perkins+Will & McMillan Pazdan Smith Architecture