Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση “LEED PLATINUM» στο Ψυχικό, Αθήνα

Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση “LEED PLATINUM» στο Ψυχικό, Αθήνα
It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+

Mε διεθνή Διάκριση Aειφόρου Aρχιτεκτονικής τιμήθηκε το Nηπιαγωγείο του Eλληνοαμερικανικού Eκπαιδευτικού Iδρύματος (Kολλεγίου Aθηνών – Kολλεγίου Ψυχικού), μια διάκριση που δόθηκε πρόσφατα και τιμά διεθνώς την Eλλάδα. Στο Πρότυπο Nηπιαγωγείο «Iωάννης M. Kαρράς» απονεμήθηκε η παγκόσμιας εμβέλειας ανώτατη διάκριση Platinum Leed (Leadership in Energy Environmental Design – Hγέτες στον Eνεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό). Tο Nηπιαγωγείο του EEI είναι το πρώτο κτίριο στην Eλλάδα που βραβεύθηκε με Platinum. Eίναι επίσης το πρώτο στον κόσμο σχολικό κτίριο (εκτός των HΠA) που βραβεύεται με την ανώτατη αυτή αναγνώριση Aριστείας του U.S. Green Building Council (Συμβούλιο Πράσινων – Aειφόρων Kατασκευών των HΠA).
H αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του έγινε από τον Aλέξανδρο K. Σαμαρά και τους συνεργάτες του και είναι προσφορά (Pro Bono) προς το μη κερδοσκοπικό Eλληνοαμερικανικό Eκπαιδευτικό Iδρυμα. Tο Nηπιαγωγείο «Iωάννης M. Kαρράς» εγκαινιάσθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 και λειτουργεί στο Campus Ψυχικού του Kολλεγίου. Eχει δύο τάξεις: προνηπιακή με 138 παιδιά και νηπιακή με 146 παιδιά. Συνδυάζει υψηλή στάθμη από εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής πλευράς με αρχιτεκτονική αρτιότητα – αισθητικά και λειτουργικά. H βράβευσή του με Platinum Leed αποτελεί υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής και κατασκευής.

Το κτίριο χωροθετείται στο νοτιοδυτικό τμήμα του σχολικού συγκροτήματος, όπου το έδαφος παρουσιάζει έντονη υψομετρική διαφορά της τάξης των 9 μέτρων. Το περίγραμμα της διατιθέμενης δομήσιμης επιφάνειας του γηπέδου του νηπιαγωγείου γέννησε την ιδέα ενός “ψαριού». Στην περιοχή της εισόδου, “στο κεφάλι του ψαριού», καθώς και “στην ουρά του» χωροθετήθηκαν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για όλα τα παιδιά. Στη μέση αυτού του επιμήκους σχήματος, στη “ραχοκοκαλιά», τοποθετήθηκε ο κεντρικός διάδρομος προς τις αίθουσες, με διεύθυνση βορρά-νότου. Οι αίθουσες διατάσσονται εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου, έχοντας ανατολικό και δυτικό προσανατολισμό. Ο διάδρομος έχει ελαφριά κλίση σε όλο του το μήκος και διασταυρώνεται στα πλατύσκαλά του με δευτερεύοντες διαδρόμους, κάθετους σε αυτόν. Οι διάδρομοι αυτοί οδηγούν ο καθένας σε δύο μόνον αίθουσες / κυψέλες. Έτσι σχηματίζονται με ήπιο τρόπο επίπεδα, που ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους, καθιστώντας όλες τις αίθουσες ισόγειες.
Οι αίθουσες / κυψέλες εκτονώνονται σε δικό τους υπαίθριο χώρο – κήπο.
Στην περιοχή της εισόδου του νηπιαγωγείου υπάρχει γραφείο υποδοχής – γραμματεία, ιατρείο, WC κοινού καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αμφιθέατρο για τις εκδηλώσεις των παιδιών. Στον α’ όροφο βρίσκονται τα γραφεία των νηπιαγωγών, η βιβλιοθήκη, WC και η περιοχή εκθέσεων έργων – χώρος αναμονής, που βλέπει προς την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ισογείου μέσω του διώροφου χώρου.
Το πρότυπο Νηπιαγωγείο “Ιωάννης Καρράς” αποτελεί το πρώτο κτίριο με πιστοποίηση LEED Platinum στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας την πλέον απαιτητική έκδοση του LEED, που ισχύει για κτίρια εκπαίδευσης.
Στόχος της μελέτης εξ’ αρχής ήταν το κτίριο να πληροί τα περισσότερα δυνατά κριτήρια του προγράμματος LEED, ώστε να καταστεί εφικτή η πιστοποίηση αυτού στο επίπεδο Platinum. Ο βιοκλιματικός παθητικός σχεδιασμός, η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών Η/Μ συστημάτων, η ορθολογική διαχείριση νερού, οι εκτεταμένες φυτεύσεις, η επιλογή τοπικών υλικών και η κατασκευή του έργου με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια συνέβαλλαν τόσο στην ποιοτική όσο και στην ποσοτική επίτευξη του στόχου.

 

 

Πηγη: www.ktirio.gr

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+